Piráti: seriál Ano, jsme idioti

Další příspěvek ze seriálu ANO, jsme idioti.

 
Když pominu to, že ANO, nejprve něco označí za lež a ve druhé větě potvrdí, že je to pravda, je dobré zamyslet se i nad věcným obsahem.

To, co ANO hlásá je princip security through obscurity (bezpečnost skrze utajení). Tento přístup je upřednostňován většinou byrokratických organizaci (vlády, armádní složky a průmyslové podniky) a bývala využívána jako hlavní prostředek "pseudobezpečnosti" v počítačových systémech.

Oproti tomu existuje princip Secure by design (bezpečný díky návrhu), který spočívá v tom, že systém je bezpečný díky své architektuře a způsobu provedení.

Tvrzení že princip security by obscurity je způsob jak zajistit bezpečnost je zvláště v komplexních systémech naprosto zcestné a naopak právě tento přístup umožňuje masivní selhání.

Jo, nejsem IT expert, ale ovládám elementární základy výrokové logiky - označit pravdu za lež a pak jí dát za pravdu je fakt bizár a se základními principy v počítačové bezpečnosti jsem se seznámil. To tvrzení ANO dokáže rozporovat fakt i laik jako já.
   

Mikoláš Ferjenčík, Pirátská strana